Dikuasakan oleh Blogger.
RSS
Container Icon

Belasungkawa Atas Kepergian Allahyarham Arafat bin Mudir


Semoga roh beliau dicucurkan rahmat oleh Allah SWT.


Panitia Bahasa Malaysia ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Arafat bin Mudir iaitu bekas pelajar di Sekolah Sukan Bukit Jalil yang sedang menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia 2012. Beliau telah menyahut seruan Ilahi (awal pagi 6 Januari 2013) dengan meninggalkan dunia yang fana ini. Sesungguhnya Allah SWT lebih menyayangi hamba-Nya itu lebih daripada insan di dunia ini.


            Berikut dihuraikan serba sedikit latar belakang Arafat bin Mudir sepanjang bergelar pelajar di Sekolah Sukan Bukit Jalil. Beliau mendaftarkan diri sebagai atlet olahraga pada 12 Januari 2011 dengan harapan yang semestinya untuk menjadi atlet yang bertaraf dunia selari dengan visi Sekolah Sukan Bukit Jalil ‘SSBJ Penjana Atlet Bertaraf Dunia’.

            Saudara Arafat bin Mudir berasal dari Sabah dan berketurun Suluk. Ibunya pula berketurunan Bajau. Anak pertama daripada empat orang adik beradik ini dilahirkan pada tanggal 30 Mac 1995. Rakan-rakan atlet olahraga mengenali beliau sebagai seorang yang periang dan suka menasihati orang lain. Sikap yang peramah itu membuatkan beliau mudah dikenali dan didekati bukan sahaja oleh rakan-rakan bahkan para guru di Sekolah Sukan Bukit Jalil.

            Acara olahraga yang diceburi oleh beliau ialah acara 400 meter dan 110 meter lari berpagar. Pencapaian terbaik beliau ialah memperoleh pingat gangsa dan perak pada Kejohanan Sekolah Sukan Thailand pada 19-28 Julai 2011 dalam acara 110 meter dan 400 meter  lari berpagar dengan catatan masa 15:13 saat dan 56:20 saat. Kejayaan tersebut boleh dibanggakan terutama sekali pada usia beliau yang masih muda itu.

            Dalam acara peringkat kebangsaan iaitu di Kejohanan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM) pada tahun lepas (2011), beliau telah menggondol pingat gangsa dalam acara larian 400 meter dengan catatan masa 56:14 saat. Cinta beliau terhadap sukan olahraga telah diabadikan dengan kesanggupan menjalani latihan yang berat ketika menuntut di Sekolah Sukan Bukit Jalil.

            Ketiadaan Saudara Arafat bin Mudir pastinya dirasai oleh ahli keluarga, rakan-rakan dan para guru juga jurulatih yang pernah mengenali allahyarham ketika beliau masih hidup. Oleh itu, sedekahkanlah al-Fatihah kepada beliau agar rohnya ditempatkan bersama dengan orang yang beriman di sisi Allah SWT. Walaupun allahyarham kini berada jauh di mata namun, beliau akan sentiasa dekat di hati setiap warga Sekolah Sukan Bukit Jalil.

Afarat (dalam bulatan) bergambar bersama rakan-rakan atlet
Gambar kenangan bersama dengan rakan seperjuangan, Clearancy.


  • Berita NTV7 tentang kemalangan yang meragut nyawa allahyarham.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 Komen:

Catat Ulasan