Dikuasakan oleh Blogger.
RSS
Container Icon

Ciri-Ciri Sahabat Yang Baik


CIRI-CIRI SAHABAT YANG BAIK
  • Sentiasa membantu ketika dalam kesusahan.
  • Menunjukkan teladan yang baik.
  • Mengajak ke arah kebaikan.
  • Bersedia mendengar masalah.
  • Membantu dalam pelajaran.

Contoh Karangan

          Setiap individu di dunia ini pastinya memiliki sahabat ataupun rakan dalam kehidupan mereka. Rakan-rakan amat diperlukan dalam menghilangkan kebosanan yang melanda diri. Namun demikian, beberapa perkara perlu dipertimbangkan dalam memilih rakan. Hal ini demikian kerana jika tersalah pilih rakan akan rosaklah masa hadapan kita. Jika diperhalusi, ada beberapa ciri dalam memilih sahabat yang perlu kita ketahui.

          Ciri yang paling utama sudah pastinya sahabat yang sentiasa membantu kita ketika susah dan senang. Peribahasa ada mengatakan rakan ketawa senang dicari tetapi rakan tangis sukar ditemui. Oleh itu, dalam memilih sahabat ciri ini perlu ada supaya mereka sentiasa membantu kita tanpa mengira waktu dan ketika. Jelaslah, rakan atau sahabat yang sebegini mampu mengisi kekosongan dan sentiasa ada saat diperlukan.

          Sahabat yang baik juga pastinya mampu menunjukkan teladan yang baik kepada kita. Sudah pasti kita tidak mahu menjadi seperti disebabkan nila setitik habis rosak susu sebelanga. Disebabkan sikap rakan kita yang tidak elok, habis rakan-rakan yang lain dituduh bersekongkol mahupun dilabel sebagai membawa pengaruh yang negatif. Huraian ini sangat bertepatan dengan peribahasa berteman dengan tukang minyak wangi kita akan ikut wangi, berteman dengan tukang minyak kita akan ikut bau minyak.

          Di samping itu, dalam memilih sahabat juga pilihlah sahabat yang sentiasa mengajak kita ke arah kebaikan. Sebagai contohnya, pilihlah sahabat yang tidak meninggalkan solat dan tahu menghormati orang yang lebih tua. Perkara ini penting kerana ciri-ciri sahabat yang baik itu akan menjadi ikutan kita sepanjang masa. Secara tidak langsung, masyarakat akan memandang tinggi individu-individu yang memiliki ciri-ciri yang baik dalam diri mereka.

          Seterusnya, sahabat yang baik juga pastinya bersedia untuk berkongsi ataupun sekurang-kurangnya mendengar masalah kita pada bila-bila masa yang diperlukan. Sahabat yang baik mampu berfungsi sebagai pembimbing di saat kita menghadapi masalah. Namun demikian, nasihat dan bimbingan yang diberikan mestilah mampu membawa kita ke arah kebaikan. Tidak dapat dinafikan lagi, kita perlu bersedia mendengar masalah rakan jika ingin menjadi sahabat yang baik.

          Izharnya, ada berbagai-bagai ciri yang perlu diperhalusi dalam menilai erti persabahatan. Oleh sebab itu, kita wajar dan harus berhati-hati untuk menjadikan seseorang itu sebagai kawan, teman ataupun jua sahabat kita. Seorang sahabat semestinya memiliki sifat-sifat yang terpuji untuk diikuti dan dicontohi. Sahabat boleh membahagiakan kita untuk menempuh kehidupan di dunia ini dan juga membantu kita di akhirat kelak.  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

33 Komen:

Atirah Nur berkata...

karangan yang terbaik...:D

janani berkata...

wow hebatnya karangan ini...i like it

Tanpa Nama berkata...

bagus saya suka ni

Tanpa Nama berkata...

membantu saya dari segala-gala kesusahan hehehehehe:)

Tanpa Nama berkata...

bukan say eni taktau buat kut baca jee nanti kena ajar adik saya mahhhh:):):):)

Tanpa Nama berkata...

rangka sepatutnya kene papar

Tanpa Nama berkata...

mi ntak lebih bnyk ciri ciri sahabat

Tanpa Nama berkata...

KARANGAN TERBAIK

Tanpa Nama berkata...

KARANGAN TERBAIK

ROSLAN BIN TERMIZI berkata...

SAYA BERBAHASA MELAYU YE

Tanpa Nama berkata...

SAYA SUKA KARANGAN YANG BAIK

AMIRUL BIN MAZMIN ADAM berkata...

SAYA BERBAHASA MELAU YE

ADAM BIN AIMAN berkata...

KARANGAN CANTIK

Iffah Sahira berkata...

Wow, karangan yg hebat! :-O

Tanpa Nama berkata...

sepatutnya buat karangan fakta sahabat karib bukan ciri-ciri

Tanpa Nama berkata...

和我性交、口交和乳交...... i have 42 F big boobs and tight pinky pussy

kookie noona berkata...

sya ambil idea awak ya.. :)

Tanpa Nama berkata...

trimas membantu sangat=0

Tanpa Nama berkata...

Terbaik lahh����

Tanpa Nama berkata...

memudahkan tugasan yang di berikan oleh cikgu saya

Aqif Adam berkata...

Tq . sy hargainya

Tanpa Nama berkata...

aku kepingin sekali memiliki seorang sahabat yang baik hati dan slalu ada disaat duka maupun senang.
karna bagiku sahabat itu penting.tapi aku tidak ingin seorang sahabat yang hanya ada maunya.tapi aku ingin dia menjadi sahabat ku bukan mau apa-apa

Muhammad Azri Zainuddin berkata...

mohon share...terbaik

Tanpa Nama berkata...

its gud but y ony cats. it is because u cant touch them?? (im not trying to condemm ur religion) sry if ur hert but y not other animal unlike "dogs"??

Tanpa Nama berkata...

very gud btw thks lot

Tanpa Nama berkata...

karangan ni terbaik la .. melonggarkan segala kepayahan saya memikirkan idea .. Thanks Blogger ni ^_^ ...

Ju Ping Ng berkata...

Sudah terang lagi bersuluh bahawa karangan ini mampu mendatangkan idea dan fikiran yang positif kepada segala strata masyarakat sehinga mewajibkan peribahasa harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan belang.

raihani abidin berkata...

Ur essay quite good and marvelous... 👍👍👏👏💯💯😊😊

rosli hassan berkata...

Yes dapat menyapkan kerja sekolah

rosli hassan berkata...

Lalala

Gnanasegaram Sugunthi berkata...

nice easy to read and understand

yuhanis berkata...

Saya ada seorang kawan baik tetapi rupa rupanya dia mengejek dah merungut pasal saya di belakang bahu.....:( sekarang dia tak nsk kawan saya selama lamanya...:( tidak mengapa...saya ada kawan yang lebih baik dariada dia...

Unknown berkata...

Saya ada seorang kawan baik tetapi rupa rupanya mengejek pasal saya di belakang bahu.......Sekarang dia tanak kawan saya selama lamanya......Tidak mengapa ...saya ada kawan yang lebih baik daripada dia....

Catat Ulasan